fbpx
Много пъти сте задавали въпроса „Как да накарам детето ми да си научи уроците”? Много пъти не е имало ефект, дори да намерите отговор на въпроса? Ще ви кажем защо и как да преборите нежеланието на детето.
 
Нужно е да разберете, че децата мислят и действат по много различнен начин от възрастните. Когато задачата им не е забавна, те се отегчават и бързо насочват вниманието си към нещо по-интересно – за разлика от нас възрастни, които изпълняваме задачи, независимо дали ни харесва или не.
 
Една от най-важните връзки, които трябва да изградите в детето, докато то израства, е тази между последователността и концентрацията. Децата трябва да разберат, че последователността е важна за ученето, а тя самата води по-лесна концентрация в дейностите. Най-лесно приложимо е, като давате насоки в точен ред: „Реши първа задача, след това провери резултатите си в сборника”. Може да го насърчавате и чрез награден фонд „Реши я и ще можеш да излезеш навън”, но не трябва да се спекулира, предупреждават много водещи психолози.
 
Трябва да имате предвид и, че някои деца учат в по-спокойна среда, но други успяват да се съсредоточат и в по-шумна. Това е първата стъпка от създаването на комфортна обстановка за детето, в което то ще успее да се концентрира по-лесно – да видите коя среда му влияе по – добре.
 
Бъдете пример и винаги когато детето ви учи – вместо да гледате телевизия, вземете лаптопа и свършете вашите задачи. Важно е и да не претоварвате детето, ако е изморено, тъй като ще свързва ученето с неприятно чувство.

Pin It on Pinterest

Сподели

Споделете с приятели!